Един априлски следобед през 1897 г. хиляди жени се събират в

...
Един априлски следобед през 1897 г. хиляди жени се събират в
Коментари Харесай

Мадам Йейл – пионер в уелнес бранша век преди инфлуенсърите в Инстаграм

Един априлски следобяд през 1897 година хиляди дами се събират в театъра в Бостън, с цел да видят най-завладяващата дама-предприемач в Съединени американски щати – 45-годишна някогашна стопанка, чийто гений в персоналното брандиране може да съперничи на този на всяка звезда в Instagram през днешния ден. Тя се нарича Мадам Йейл. В продължение на няколко часа и многочислени промени на тоалета, тя проповядва своята „ Религия на хубостта “, разказвайки на публиката за най-красивите дами в историята – група, която включва Елена от Троя, римската богиня Даяна и явно самата мадам Йейл.

Това събитие е нейната 11-та обществена изява в Бостън през последните години, а с изключение на думи за хубостта то също по този начин обгръща и разнообразни лосиони и отвари – артикули, които Йейл, естествено, продава – за които споделя, че са я трансформирали от дебела и изтощена жена в хубавицата на сцената. И фактически: високата й фигура с линия като песъчлив часовник е облечена в бяла коприна, а русите й къдри падат към розовобузестото й лице с форма на сърце. Овациите гърмят. Boston Herald хвали нейното „ предложение за здраве и хубост “ в страна, в която „ всяка жена желае да бъде добре и да наподобява добре “.

Мадам Йейл прави сходни обществени презентации за хубостта из цялата страна още от 1892 година, като се показва по метод, доста прочут на потребителите през днешния ден. Тя е същински пионер в това, което бизнес гурутата назовават уелнес – който коства към 4,5 трилиона $ в международен мащаб през днешния ден – и единствено това й достижение е задоволително да притегли вниманието към нея.

Ден след ден, онлайн, в печатa, по малкия екран и в обществените медии, дамите са затрупани с реклами за уелнес артикули, които дават обещание да оправят кожата и храносмилането, косата и настроението видимо едновременно. (Почти винаги) привлекателните дами зад тези артикули се нареждат като неповторими съвременни иноватори на върха на новите технологии в здравето и хубостта. Но мадам Йейл, родена под името Мод Майберг през 1852 година, употребява същите техники преди повече от век. На процедура тя е духовната кръстница на Гуинет Полтроу, която основава корпорацията Goop за 250 милиона $.

Подобно на другите гурута, мадам Йейл е привлекателна руса жена – „ толкоз красива, колкото е допустимо за една жена да бъде “, споделя New Orleans Picayune и „ най-прекрасната жена, позната на Земята след Елена от Троя “, съгласно Buffalo Times. Като Полтроу Мадам Йейл употребява имиджа си, с цел да продава артикули за хубост – „ Храна за кожата “, „ Еликсир на хубостта “ и „ Вълшебната загадка на Йейл “. Като Полтроу Мадам има и печатно издание – управлението за хубост, оповестено за първи път през 1894 година, което съставлява книга за самопомощ, популяризираща нейните артикули. И двете дами се стремят към неосъществим блян за биохимична непорочност. Компанията на Полтроу твърди, че един от нейните артикули ще „ усили оборотите на клетките и ще детоксикира порите “, а Мадам Йейл споделя, че нейният „ Тоник за кръвта “ ще „ отстрани примесите от системата, така както дъждът отстранява отломките по улуците “. И двете, което е значимото, представят своите марки, показвайки се като най-хубавото допустимо доказателство за тяхната резултатност, макар че мадам Йейл, която живее в по-просто време преди цифровите медии, е доста по-красноречива за това.

Мадам Йейл става известна в интервал на взрив за дами бизнесмени в региона на хубостта, малко преди Елизабет Арден и Есте Лаудър, чиито империи за грим са живи и през днешния ден. Но мадам Йейл се разграничава от тези магнати, като дава обещание да преобрази дамите от вътрешната страна на открито, вместо да им оказва помощ да скрият несъвършенствата си по фасадата. Това единствено по себе си е гениална ловкост: Тъй като носенето на забележим грим си остава подозрителен честен избор през този интервал, доста дами се стичат към продуктовите оферти на Йейл с вярата да станат толкоз естествено безупречни, че да нямат потребност да рисуват лицата си. През 90-те години на 19 век нейният бизнес е оценен на 500 000 $ – към 15 милиона $ в днешните пари.

 Helene Paris David

Хубавата Елена

В архивите на аптечния музей в Ню Орлиънс, измежду пожълтели реклами за капки за зъбобол, напоени с кокаин, и тампони, напоени с опиат, намираме изтъркана промоционална листовка за главната част на бизнеса на Йейл – Fruitcura, продуктът, който тя популяризира най-широко. Мадам Йейл споделя, че е попаднала на еликсира по време на мрачен интервал в живота си – когато „ бузите ми бяха хлътнали, очите ми бяха кухи и берзизразни, а тенът ми изглеждаше безнадеждно бледен. Моите премеждия бяха съвсем непоносими. “ Тя също по този начин отбелязва, че „ лекарите не можеха да ми оказват помощ “. Но откакто постоянно стартира да приема Fruitcura, откакто „ открива “ продукта на 38-годишна възраст, „ поставя край на живот в обезсърчение и и излиза на слънце с възобновено чувство за младост “. За Йейл в този момент шерването на Fruitcura със нейните „ сестри по злощастие “ (т.е. продаването му на тях) в този момент е съвсем нейната най-свещена цел в живота.

Клиентите й изказват „ откровените и непринудени “ мнения в брошурите. Една жена написа, че „ страдах от женски неприятности повече от 10 години, бях в санитарен пункт и бях лекувана от някои от най-хубавите лекари, само че не е получих непрекъснато облекчение, до момента в който не започнах да одобрявам вашите медикаменти. “

В края на 19 век медицинските специалисти – съвсем извънредно мъже – са значително безпомощни пред това, което може да се опише единствено като зараза от остро неразположение измежду дамите, съгласно „ Оплаквания и разстройства: Сексуалната политика в боледуването “, история, оповестена от Барбара Еренрайх и Дейрдре Инглиш през 1973 година Особено заможните дами се оплакват от безкрайни неразположения, припадъци и некадърност за хранене, загуба на женственост с придвижване на възрастта им, брака и раждането. В отговор на това лекарите постоянно приписват физическите им недоволства на психични болести и декларират, че прекалено много интензивност в съзнанието на дамата може да докара до дисфункция в матката. Предписват им безкрайна отмора в леглото.

Когато лекарите не одобряват медицинските недоволства на дамите с съответната им тежест, бизнесмените от времето на Мадам Йейл са повече от щастливи да го създадат вместо тях. Те също по този начин слагат линия сред физическото здраве и хубостта, изключително като се има поради, че преследването на положителното здраве е морално задоволително по метод, по който безмисловното гонене на красотата – тоест суета – не е.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР